FG StädteBauProzesse (SBP)

Urban Art: Creating the Urban with Art

• Publikationen - Artikel

From Urban Interventions to Urban Practice:
An Alternative Way of Urban Neighborhood Development.

In Chapter 05:  Urban imaginary & the City.

Author:
Renée Tribble

---

Urban Art. Creating the Urban with Art was a conference at the Humboldt-Universität zu Berlin in 2016. The aim of the conference and this publication is to discuss “urban art” in its broadest sense: as an umbrella term, that encompasses a great variety of creative expressions in the urban environment on a global scale. The broad implications of the term “urban art” allow summarizing very different outcomes, styles, media, and techniques ranging from illegal graffiti writing to performative, participatory and architectonical interventions from stickers to legal murals and so forth. In this way urban art as a concept exceeds the common notion  of commercial indoor street art and graffiti and enlarges the perception of the visual and unsanctioned forming of the public sphere.

The 16 papers and 2 introductions from researchers of 10 different countries and disciplines are divided in five sections:

1. Public or Urban Art? On Terminology
  2. Digital Media & the Urban (Art)
  3. Affect & Performance
  4. Territories